I merupakan seorang penggemar kuih tradisional Melayu. Antara kuih kegemaran Tepung Torak; Kuih Koci Pulut Hitam; Cucur Badak; Kuih Limas/Tepung Pelita; Kuih Koleh Kacang; Kuih Cara dan Kuih Popia Goreng Cili/ Basah.
Banyak lagi yang lain...yang maleh nak naip kat sini...
Bulan puasa gini, i memang suka makan kuih2 sebagai juadah berbuka. tak de nasik atau makanan heavy lain pun tak pe...kuih dpt 3-4 ketul da kenyang.
I bukan takat taw makan je taw... ada la beberapa jenis kuih lama yg i taw buat sendiri seperti Buah Melaka; Badak Berendam; Limas/Tepung Pelita; Cucur Badak; Karipap dan Cucur Keria.
Yang dari dulu sampai sekarang tak pandai2 juger buat..laaahai..malu nak cakap..CEKODOK PISANG! i suka naa kuih ne tp x pandai buat. Orang kata senang je buat 'coq kodok'...mungkin ramai taw buat tp x ramai yang 'pandai'... hanya tangan org lama jugak yg buat sedap... cucurnya byk pisang tapi bila goreng molek je bulat n berbucu garing dan yang penting..tak makan minyak! Kat luar tu mmg bole jumpe byk cekodok pisang. Tapi, kalo byk pisang...bila picit boleh nitis minyaknye...kalo x makan minyak..bulat2 comel..bila rasa..soda plak yg banyak!Hmmm... buat sendiri memang da byk kali..tp x jadi..huhu...
Yang dari dulu sampai sekarang tak pandai2 juger buat..laaahai..malu nak cakap..CEKODOK PISANG! i suka naa kuih ne tp x pandai buat. Orang kata senang je buat 'coq kodok'...mungkin ramai taw buat tp x ramai yang 'pandai'... hanya tangan org lama jugak yg buat sedap... cucurnya byk pisang tapi bila goreng molek je bulat n berbucu garing dan yang penting..tak makan minyak! Kat luar tu mmg bole jumpe byk cekodok pisang. Tapi, kalo byk pisang...bila picit boleh nitis minyaknye...kalo x makan minyak..bulat2 comel..bila rasa..soda plak yg banyak!Hmmm... buat sendiri memang da byk kali..tp x jadi..huhu...
ok la...kalo sesapa de tips nak buat cekodok spt kriteria yg i suka..sila komen ya!Thanx...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan